Ahlan Wasahlan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Sebarang pertanyaan, WhatsApp kami di: 011-1181 6929

Selamat Datang ke Blog THIBBUL JAWI HEALTH CENTRE. Semoga maklumat yang dipaparkan di laman ini dapat memberikan manfaat untuk semua...

Monday, 20 February 2012

Point Pengenalan Akupuntur

Nama Cina : Hegu 
Lokasi : Pada dorsum tangan, antara 1 dan 2 tulang metacarpal, di tengah-tengah tulang 2 metacarpal di sebelah jejarian.
Klasifikasi : titik Yuan-Sumber Meridian Usus Besar
Point perintah kepala dan muka
Indikasi:
Penyakit : iaitu sakit kepala patogenik luar dan bodyache, pening, kesesakan, bengkak dan sakit mata kepala dan muka, nasosinusitis, epistaxis (hidung berdarah), sakit gigi di rahang bawah trismus (penyakit sawan mulut), pekak, beguk, bengkak muka, lumpuh muka, muka tic, bengkak yang pharnyx dan aphonia (tidak bercakap).
Kebencian terhadap demam sejuk, penyakit demam, anhidrosis (berpeluh tiada), hidrosis.
Dysmenorrhea, amenorea, dystocia (buruh yang sukar atau tidak normal / bersalin).
Sakit gastrik, sakit perut, sembelit, cirit-birit, disentri.
Hemiplegia, kekejangan jari, sakit di lengan, konvulsi kanak-kanak, psikosis manik dan kerengsaan.
Malignan sakit, urtikaria, kudis.
Setiap kesakitan jenis pf dan tegang psychogenic.
Gunakan bersama-sama dengan Liv 3 (Empat Gates) untuk bergerak kukuh qi dan darah di dalam badan untuk menghapuskan genangan dan mengurangkan kesakitan.

Fungsi: Menyingkir Angin dan membebaskan luaran, tonifies qi dan menguatkan imuniti, berhenti sakit, mengawal kawasan muka dan kepala, mendorong buruh.

Nota : IP 4 adalah titik yang sangat umum dan berguna. Ia berguna untuk apa-apa syarat yang berkaitan dengan muka dan kepala. Ia juga amat berguna untuk-syarat Haba Angin (selesema). Akhirnya, IP 4 dikenali sebagai titik kesakitandalam badan. Mana-mana sahaja sakit, menggunakan IP 4.
Klinikal, Yuan-Sumber mata adalah amat penting dalam merawat penyakit-penyakit organ-organ dalaman. Mata yuan-Sumber adalah tapak di mana Yuan (Rendah) qi organ-organ Zang-Fu berlalu dan kekal. Menusuk mata Yuan-Sumber merangsang tenaga penting meridian yang kerap, mengawal selia aktiviti-aktiviti fungsi organ-organ dalaman, mengukuhkan faktor antipathogenic dan menghapuskan faktor patogenik.Utama ini kaedah merawat penyakit-penyakit berkaitan dengan punca. Yuan (source) mata daripada meridian terjejas sering digabungkan dengan titik (yang menghubungkan) Luo meridian dalaman-luaran yang berkaitan digunakan.

Jarum :  serenjang memasukkan .5 - 1,0 cun.  

**Jangan jarum semasa mengandung.

No comments:

Post a Comment