Ahlan Wasahlan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Sebarang pertanyaan, WhatsApp kami di: 011-1181 6929

Selamat Datang ke Blog THIBBUL JAWI HEALTH CENTRE. Semoga maklumat yang dipaparkan di laman ini dapat memberikan manfaat untuk semua...

Friday, 15 June 2012

Penyakit Anemia Dan Terapi Akupuntur

Anemia adalah keadaan di mana terdapat tidak cukup sel-sel darah merah di dalam darah untuk membawa oksigen ke tisu. Terdapat banyak pelbagai jenis anemia, setiap dengan gejala sendiri. Gejala-gejala utama anemia adalah keletihan dan kelesuan. Tanda-tanda lagi termasuk kelemahan, kulit pucat, sakit kepala, kebas atau kesejukan di tangan dan kaki, masalah pemikiran, degupan jantung yang tidak teratur, sesak nafas, sakit dada, dan pening kepala.

Anemia adalah satu keadaan di mana sama ada bilangan sel darah merah yang terlalu rendah, atau bilangan hemoglobin dalam sel darah untuk rendah.

Terdapat pelbagai jenis anemia seperti kekurangan zat besi anemia, yang paling lazim, apabila tidak cukup zat besi untuk sumsum tulang menghasilkan hemoglobin yang mencukupi, atau anemia vitamin kekurangan, contohnya kerana kekurangan vitamin B12. Pemakanan yang tidak sihat, gangguan usus, haid, kehamilan dan sejarah keluarga merupakan faktor-faktor yang meningkatkan peluang membangunkan anemia. 

Dalam Perubatan Cina Tradisional (TCM) anemia dipanggil kekurangan darah. Antara sebab-sebabnya yang boleh membawa kepada kekurangan darah seperti situasi di mana terdapat kehilangan darah yang berlebihan dan badan tidak mampu untuk menggantikannya, kekurangan blok binaan yang diperlukan untuk mewujudkan darah disebabkan limpa dan perut tidak berfungsi dengan baik, atau stasis darah, yang bermaksud bahawa badan kita tidak dapat untuk menjana darah baru kerana ketidakupayaan untuk menyingkirkan darah lama yang tersangkut atau lembap.

Kekurangan darah jantung akan menunjukkan gejala-gejala kegelisahan, impian mengganggu, insomnia, debaran jantung, kealpaan, dan bibir akan menjadi pucat.

Kekurangan darah jantung dan limpa akan menunjukkan gejala kesukaran tidur, daya ingatan yang lemah, rasa letih, berdebar-debar, kurang selera makan, kebimbangan dan anoreksia.

Kekurangan darah hati mempunyai simptom kebas di hujung kaki, gegaran, pening, penglihatan yang kabur, timbul dalam air, dan kuku kering dan layu.

Dengan akupunktur kita mencergaskan tenaga dan membantu tubuh kita dalam menyuburkan darah dengan merangsang mata untuk limpa dan perut serta mana-mana organ lain yang berfungsi dengan baik atau menyumbang kepada kekurangan darah. Akupunktur boleh membantu untuk membawa kembali tahap tenaga, meningkatkan daya ingatan dan penumpuan, melegakan kebimbangan dan tekanan, dan menguatkan badan supaya ia lebih berupaya untuk menghasilkan darah yang diperlukan.  

sumber : http://www.okanaganacupuncture.com

No comments:

Post a Comment