Ahlan Wasahlan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Sebarang pertanyaan, WhatsApp kami di: 011-1181 6929

Selamat Datang ke Blog THIBBUL JAWI HEALTH CENTRE. Semoga maklumat yang dipaparkan di laman ini dapat memberikan manfaat untuk semua...

Sunday, 1 July 2012

Sakit Kepala Dan Terapi Akupuntur


Sakit kepala adalah penyakit biasa dan boleh menyebabkan kehidupan sangat sukar. Sakit kepala boleh disebabkan oleh pelbagai punca, tetapi sebab-sebab yang tidak difahami oleh perubatan Barat, dan dalam kebanyakan kes tidak mempunyai sebab yang mendasari fizikal dapat dikenal pasti. Lebih memburukkan lagi keadaan, sakit kepala disebabkan pengambilan kesan pemulihan ubat-ubatan bagi memulihkan penyakit mereka.

Mujurlah, akupunktur boleh menawarkan kedua-dua serta-merta serta kelegaan jangka panjang. Dalam perubatan Tradisional Cina (TCM), beberapa faktor sentiasa dipertimbangkan dalam masalah sakit kepala ini. Ini adalah disebabkan emosi, terlalu banyak pekerjaan, diet, kemalangan, melahirkan anak dan faktor-faktor patogenik luar (seperti selesema biasa). Terdapat beberapa cara untuk mendiagnosis punca sakit kepala, seseorang itu mengikut di mana sakit kepala ini terletak di kepala dan yang meridian terjejas, satu lagi mengikut jenis kesakitan.

Sakit kepala di atas kepala adalah sebahagian daripada saluran hati dan biasanya berlaku kerana kekurangan darah hati; sakit kepala jenis ini memberikan kesakitan yang membosankan dan biasanya akan kurang apabila berbaring. Sakit kepala pada sisi kepala menunjukkan saluran pundi hempedu dan biasanya berlaku disebabkan oleh haba yang terlalu banyak atau api di dalam hati. Sakit kepala ini akan menjadi tajam atau berdenyut-denyut.

Sakit kepala di belakang mata, lokasi yang kerap untuk migrain, juga disebabkan oleh kekurangan hati-darah jika kesakitan tidak dapat kusam, atau haba hati jika kesakitan yang tajam dan teruk. Dahi adalah sebahagian daripada saluran perut dan sama ada kekurangan perut jika sakit kepala membosankan, atau haba perut jika ia adalah tajam.

Belakang kepala adalah sebahagian daripada saluran pundi kencing dan jika sakit kepala di kawasan ini adalah kronik, ia biasanya menunjukkan kekurangan buah pinggang berfungsi di saluran itu. Sakit kepala akut di belakang kepala adalah paling biasa akibat terdedah kepada cuaca sejuk dan biasanya menunjukkan peringkat awal sejuk bersama.

Jika seluruh kepala memberi kesan dan kesakitan kronik, ia adalah disebabkan kekurangan inti pati buah pinggang. Intipati buah pinggang dikatakan menyuburkan otak, jika ia adalah kekurangan dan otak kekurangan penyuburan ini akan ada sakit kepala yang kronik membosankan dengan perasaan kekosongan.

Secara keseluruhannya, analisis ini memberikan akupuntur gambaran yang sangat tepat apa yang menyebabkan sakit kepala, oleh itu rawatan amat berkesan. Dan kelegaan jangka panjang pesakit mungkin-banyak mengurangkan atau menghapuskan keperluan mereka bagi ubat sakit kepala melalui akupuntur, menunjukkan keberkesanan terapi ini selamat dan semulajadi.

No comments:

Post a Comment