Ahlan Wasahlan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Sebarang pertanyaan, WhatsApp kami di: 011-1181 6929

Selamat Datang ke Blog THIBBUL JAWI HEALTH CENTRE. Semoga maklumat yang dipaparkan di laman ini dapat memberikan manfaat untuk semua...

Thursday, 6 December 2012

VITAMIN B6 DAN KEPENTINGAN DALAM TUBUH


Vitamin B6, juga dikenali sebagai 'pyridoxine', adalah vitamin larut air yang adalah sebahagian daripada kumpulan vitamin B kompleks dan juga merupakan salah satu daripada nutrien yang paling penting di dalam badan manusia. Vitamin B6 adalah nutrien penting untuk beberapa sebab. Ia memainkan peranan penting dalam banyak tindak balas kimia yang berlaku dalam badan, ia membantu dalam pembentukan heme dalam sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh badan dan ia adalah penting untuk me 'metabolisme' kan makanan kepada tenaga.

Vitamin ini juga membantu kepada tekanan yang lebih rendah, mengurangkan gejala-gejala PMS, merawat kemurungan, kolesterol dan mengurangkan risiko rongga gigi. Ia juga membantu dalam penyelenggaraan kesihatan saraf dan fungsi otak. Dengan tidak memakan jumlah yang mencukupi B6 dalam diet anda, anda boleh terdedah kepada risiko kekurangan vitamin B6, yang menjelma dalam gejala seperti keradangan lidah, cepat marah, keletihan, kelemahan dan skala seperti pembentukan pada kulit dan mulut. Ia juga boleh membawa kepada kemurungan dan sawan.

Untuk mengelakkan kekurangan vitamin B6, anda harus cuba pengambilan Vitamin B6 berikut yang kaya dengan makanan dalam diet anda.

Daging
Vitamin B6 boleh didapati dalam daging biasa dan sebagainya. Ayam, ayam belanda, dan daging lembu, adalah semua sumber nutrien yang sangat baik nutrien. Satu hidangan dada ayam panggang mengandungi sebanyak 0.64mg B6 dan jumlah yang sama ayam belanda mengandungi 0.54mg. Kerana daging adalah mudah untuk menggabungkan ke dalam diet anda melalui resipi mudah dan juga makanan ringan seperti sandwic, meningkatkan pengambilan B6 yang mudah dan berkesan.

Ikan
Seperti daging, Terdapat ikan-ikan tertentu yang kaya dengan vitamin B6. Cod, salmon, halibut, trout, dan tuna adalah hanya beberapa contoh ikan yang mengandungi paras tinggi B6 dan boleh membentuk sebahagian daripada diet yang sihat dan seimbang. Yellowfin tuna adalah salah satu sumber terbaik pemakanan vitamin B6 dengan 1.8mg ditemui dalam hidangan tunggal. Di samping itu, ia adalah salah satu sumber yang sihat nutrien. Satu hidangan salmon mengandungi 0.52mg dan halibut mengandungi 0.45mg.

Sayur-sayuran
Kebanyakan sayur-sayuran biasanya mengandungi tahap vitamin B6 yang munasabah, tetapi terdapat beberapa loji kuasa sayur-sayuran yang kaya B6. Bayam, kentang bakar (termasuk kulit), kacang hijau, keladi, brokoli, asparagus dan lobak hijau adalah semua sumber yang sangat baik vitamin B6. Sayur-sayuran juga, bagi sebahagian besar, rendah lemak dan mengandungi vitamin dan nutrien lain yang penting untuk kesihatan yang baik.
Kacang dan Benih
Kacang tanah, biji bunga matahari, cashews dan hazelnuts, yang mengandungi 0.6mg 6 setiap hidangan - semua sumber yang baik vitamin B6 dan boleh dimakan sebagai makanan ringan atau ditambah untuk resipi yang popular.

Bijirin
Gandum roti, bijirin, dan lain-lain bijirin kaya dengan vitamin B6 dan mungkin menjadi sebahagian daripada diet harian anda. Germa gandum mengandungi 3mg vitamin B6 setiap 100g, menjadikannya salah satu sumber nutrien yang paling berharga.

Kacang dan Kekacang
Kacang kuda, lentil dan kacang soya adalah hanya beberapa contoh vitamin B6 yang kaya dengan kacang dan kekacang. ‘Kidney nut’ adalah satu lagi sumber nutrien yang baik. Dengan termasuk hidangan tunggal mana-mana makanan ini dengan makanan anda, anda boleh mengekalkan pengambilan vitamin B6 dan mengurangkan risiko kekurangan B6.


No comments:

Post a Comment