Ahlan Wasahlan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Sebarang pertanyaan, WhatsApp kami di: 011-1181 6929

Selamat Datang ke Blog THIBBUL JAWI HEALTH CENTRE. Semoga maklumat yang dipaparkan di laman ini dapat memberikan manfaat untuk semua...

Thursday, 15 January 2015

AKUPUNTUR DAN VARICOSE VEINS


'Varicose Veins' (vena varikos) atau urat yang berbonjol-bonjol atau timbul dengan besar kebiasaan timbul di daerah kawasan kaki. Ini adalah kerana apabila kita berjalan, atau berdiri memberikan tekanan yang banyak kepada kawasan tubuh badan dari kaki ke bawah.

Sesetengah orang, hanya bimbang kerana mendapati ianya kelihatan buruk pada pandangan mata. Namun bagi orang lain pula, vena varikos boleh menyebabkan sakit dan rasa yang tidak selesa. Dan ianya boleh membawa kepada masalah yang lebih serius. Vena varikos juga boleh memberi isyarat risiko yang lebih tinggi daripada masalah peredaran darah yang lain.

Kebiasaanya perawatan moden menyarankan pembedahan dilakukan.

GEJALA :

Tanda-tanda anda mungkin mempunyai vena varikos termasuk:

Urat yang ungu gelap atau berwarna biru
Urat yang kelihatan berpintal dan membonjol

Apabila tanda-tanda dan gejala-gejala yang menyakitkan berlaku, termasuk:

Perasaan achy atau berat pada kaki anda
Rasa seperti membakar, berdenyut, otot kekejangan dan bengkak di kaki anda dari lutut ke bawah
Sakit bertambah buruk selepas duduk atau berdiri untuk jangka masa yang panjang
Gatal di sekitar satu atau lebih daripada urat anda
Ulser kulit berhampiran pergelangan kaki anda, yang boleh bermakna anda mempunyai bentuk yang serius penyakit vaskular yang memerlukan perhatian perubatan

RAWATAN AKUPUNTURPoint ST41 dapat membantu untuk gangguan masalah kaki dan juga vena varikos ini. Selain dapat membantu gangguan daripada pergelangan kaki dan tisu lembut di kawasan ini. Pembedahan dapat dielakkan apabila anda melakukan akupuntur dengan lebih kerap bagi menyeimbangkan tubuh badan anda dari masalah ini.

PUNCA VARIKOS

Arteri membawa darah dari jantung ke seluruh tisu-tisu anda. Urat mengembalikan darah dari seluruh badan untuk jantung anda, maka darah yang boleh dikitar semula. Untuk mengembalikan darah ke jantung anda, urat-urat di kaki anda mesti bekerja melawan graviti. Pengecutan otot pada bahagian bawah kaki bertindak sebagai pam, dan dinding urat kenyal membantu darah kembali ke jantung anda. Injap kecil di dalam vena anda akan terbuka kerana aliran darah ke jantung.

Punca vena varikos boleh termasuk:
Umur. Apabila usia meningkat, urat anda boleh kehilangan keanjalan. Injap dalam pembuluh darah anda boleh menjadi lemah, membolehkan darah yang perlu bergerak ke arah organ hati mengalir ke belakang. Kolam darah dalam vena anda, dan urat anda membesar dan menjadi varikos. Urat kelihatan biru kerana ia mengandungi darah yang tidak mempunyai oksigen, yang mana ianya dalam proses untuk diedarkan semula melalui paru-paru. 

Kehamilan. Sesetengah wanita hamil mengalami vena varikos. Kehamilan meningkatkan jumlah darah dalam badan anda, tetapi mengurangkan aliran darah dari kaki anda untuk pelvis anda. Perubahan peredaran direka bentuk untuk menyokong janin yang semakin meningkat, tetapi ia boleh menghasilkan kesan sampingan urat yang membesar di kaki anda. Vena varikos boleh muncul buat kali pertama atau mungkin menjadi lebih teruk semasa hamil lewat, apabila rahim anda mengenakan tekanan yang lebih besar pada urat-urat di kaki anda. Perubahan hormon semasa mengandung juga boleh memainkan peranan. Vena varikos yang berkembang semasa kehamilan secara amnya meningkat.


#healthiswealth
#akupunturTJC
#spineadjustment
#TJCHealthCentre

FB : Rumah Sihat TJC
Insta : Thibbuljawihealthcentre

No comments:

Post a Comment