Ahlan Wasahlan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Sebarang pertanyaan, WhatsApp kami di: 011-1181 6929

Selamat Datang ke Blog THIBBUL JAWI HEALTH CENTRE. Semoga maklumat yang dipaparkan di laman ini dapat memberikan manfaat untuk semua...

Wednesday, 1 February 2017

4 MAKANAN YANG DAPAT MEMBANTU HATI ANDA

Hati merupakan organ utama yang bertanggungjawab membersihkan tubuh badan daripada apa-apa toksin yang masuk ke dalam tubuh. Oleh hal demikian adalah penting menjaga hati pada tahap yang paling optimum bagi menjaga kesejahteraan tubuh.

Cara untuk menjaga hati yang sihat adalah dengan mengambil makanan yang bersih, makanan yang berkhasiat seperti organik jika boleh.

Selain daripada mengelakkan makanan yang diproses, makanan yang mengandungi fruktosa yang tinggi serta lemak trans. Ini adalah kerana, makanan yang diproses mengandungi banyak mengandungi bahan kimia yang sangat sukar diproses oleh hati.

Tabiat merokok juga perlu dihentikan sekiranya anda masih merokok. Ianya bukan sahaja memastikan kesihatan yang baik kepada hati, bahkan seluruh tubuh.

Anda boleh juga mengambil beberapa makanan dan minuman yang sihat dalam diet anda untuk menyokong kesihatan hati :
_____________________________________

1. AIR LEMON

Minum segelas air suam dengan campuran lemon setiap pagi boleh memberi ransangan yang baik untuk hati anda. Lemon membantu hati menghasilkan lebih banyak enzim, untuk tujuan detoksifikasi.

Hanya dengan memanaskan air suam, memerah lemon organik ke dalam cawan tadi dan minum. Anda boleh juga menambah madu dan gula perang bagi menambahkan kemanisan jika mahu.


2. KUNYIT


Rempah berwarna kuning yang menjadi rempah utama dalam masakan India ini boleh membantu melindungi hati daripada kerosakan, menjana semula sel-sel hati, meningkatkan pengeluaran hempedu, dan menjaga tubuh bebas daripada toksin!.

Kunyit juga mempunyai sifat antioksidan yang membantu mengurangkan keradangan seluruh sistem yang mana mampu mengurangkan risiko mengidap penyakit kronik.

3. BAWANG PUTIH


Sebatian sulfur dijumpai di dalam bawang putih yang berfungsi untuk mengaktifkan enzim hati. Selain itu, bawang putih mengandungi bahan yang dikenali sebagai allicin yang mempunyai anti-virus yang kuat, anti-bakteria dan anti-kulat dalam meneutralkan toksin yang berbahaya.

4. AVOKADO


 Lemak sihat dan antioksidan yang terdapat di dalam avokado membantu melindungi hati daripada kerosakan. Kajian di Jepun mendapati bahawa buah-buahan ini mampu melindungi daripada Galactosamine toksin yang dikaitkan penyebab kerosakan hati yang dilakukan oleh virus Hepatitis.


No comments:

Post a Comment