Ahlan Wasahlan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Sebarang pertanyaan, WhatsApp kami di: 011-1181 6929

Selamat Datang ke Blog THIBBUL JAWI HEALTH CENTRE. Semoga maklumat yang dipaparkan di laman ini dapat memberikan manfaat untuk semua...

Monday, 13 February 2017

BAGAIMANA MENURUNKAN PARAS KREATININ TANPA UBATAN???

Buntu peningkatan kreatinin hari ke hari, minggu ke minggu, bulan ke bulan. Bacaan tidak pernah turun walau sedikit pun.

Adakah cara atau pemakanan yang dapat membantu penurunan kreatinin ini?


Kreatinin adalah bahan buangan kimia yang terdapat di dalam darah. Kebiasaannya kreatinin ini akan ditapis oleh buah pinggang dan dibuang keluar daripada badan melalui pembuangan air kecil.

Pakar perubatan menyatakan bahawa tahap kreatinin tinggi dalam tempoh sementara boleh terjadi disebabkan pengambilan makanan tertentu, ubatan, kurang minum air, dan juga mengambil sejumlah besar daging atau protein dalam pola pemakanan. Selain itu, proses membina otot menggunakan latihan berat juga menyumbang kepada peningkatan tahap kreatinin dalam tubuh.

Tahap kreatinin yang terlalu tinggi di dalam tubuh berkemungkinan menyebabkan masalah di buah pinggang atau kerosakan buah pinggang. Jesteru, sangat penting untuk mengetahui punca kreatinin di dalam urin bagi mengelakkan komplikasi kerosakan yang lebih teruk pada buah pinggang.

Ada beberapa remedi yang boleh kita perolehi untuk diamalkan supaya paras kreatinin menurun :


1. BANYAKKAN MEMINUM AIR

Dehidrasi merupakan salah satu penyebab meningkatnya kreatinin di dalam urin. Cara yang lebih mudah adalah dengan meminum air yang banyak supaya pengeluaran kreatinin lebih banyak terjadi.  

2. BARLI


Pengambilan barli membantu mencuci dan menguatkan organ buah pinggang. 

3. TEH HIJAU

Selain daripada itu, bagi meningkatkan cecair di dalam tubuh pengambilan teh hijau juga membantu memberi bekalan kepada tubuh antioksidan mengawal kreatinin. Anda boleh mengambil 2-3 cawan sehari sekiranya doktor memberitahu paras kreatinin anda tinggi.

4. TEH CHAMOMILE  

 
Sekiranya anda bukan peminat teh hijau dan barli, anda boleh mengambil teh chamomile sebagai alternatif. Bahan yang terkandung di dalam chamomile  membantu memberi ketenangan dan mengurangkan paras kreatinin di dalam urin. 


No comments:

Post a Comment