Ahlan Wasahlan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Sebarang pertanyaan, WhatsApp kami di: 011-1181 6929

Selamat Datang ke Blog THIBBUL JAWI HEALTH CENTRE. Semoga maklumat yang dipaparkan di laman ini dapat memberikan manfaat untuk semua...

Sunday, 12 February 2017

Elakkan OSTEOPOROSIS seawal 20-an?


Osteoporosis menyebabkan tulang menjadi lemah dan rapuh disebabkan ketumpatan mineral tulang yang rendah. Oleh hal demikian walaupun tekanan yang ringan seperti membongkok atau batuk boleh menyebabkan keretakan. Ianya banyak terjadi di kalangan wanita yang mengalami monopous.

Ia juga mampu terjadi kepada sesiapa sahaja yang mengalami masalah kesihatan yang kronik seperti ketidakseimbangan hormon yang mengambil ubat-ubatan secara berpanjangan, seperti prednisone atau antasid.

Faktor-Faktor Penyebab Risiko Osteoporosis

📌 Merokok
📌 Pengambilan kafein yang berlebihan
📌 Gaya hidup yang tidak aktif
📌 Amenorrhea - Tempoh masa yang tidak tetap ketika datang bulan, ataupun ketidakseimbangan hormon menyumbang kepada masalah tulang.
📌 Pengambilan alkohol yang berlebihan menyebabkan masalah perut dan penghadaman bagi penyerapan mineral.
📌 Hentikan minuman berkarbonat - Minuman berkarbonat meneutralkan asid di dalam perut yang penting untuk penyerapan mineral.

Cara Mengelakkan Osteoporosis

✔ Berhenti merokok
✔ Hadkan pengambilan kafein anda secawan sehari.
✔ Ubah gaya hidup anda yang lebih aktif. Senaman, bersosial seperti bersukan, mengembara dan sebagainya.

Lebihkan....

  • Sayur-sayuran hijau - seperti bayam, kale, salad, kerana sayur-sayuran ini kaya dengan kalsium, magnesium, zink yang baik untuk kesihatan tulang bersama-sama vitamin K.
  • Brokoli, salmon dan kacang almond juga mengandungi kalsium yang baik.

Kurangkan....

  • Kopi dan teh - menyerap keluar mineral untuk tulang dan gigi.
  • Minuman berkarbonat - karbonat mengurangkan penyerapan mineral.
  • Alkohol - Ia akan mengganggu perut dan saluran pencernaan serta menjejaskan penyerapan mineral.
  • Gula dan karbohidrat meningkatkan pengeluaran asid oleh produk dalam badan, yang memerlukan mineral dari tulang untuk mengekalkan pH yang betul.

Melalui pengalaman kami di TJC ACUPUNCTURE, osteoporosis ini boleh dibantu menggunakan terapi akupuntur. Ramai yang berpeluang menikmati hidup yang lebih sihat hari demi hari tanpa ubatan penahan sakit dan ubatan-ubatan lain yang telah diambil selama bertahun-tahun.

Di dalam perubatan cina, berlakunya kehilangan tulang dan osteoporosis daripada belakang dan pinggul (dan kadar yang tinggi patah) dikaitkan dengan buah pinggang. Jika akupunktur boleh meningkatkan fungsi buah pinggang maka kepadatan tulang boleh diperbaiki. (Xu, 2003)

No comments:

Post a Comment