Ahlan Wasahlan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Sebarang pertanyaan, WhatsApp kami di: 011-1181 6929

Selamat Datang ke Blog THIBBUL JAWI HEALTH CENTRE. Semoga maklumat yang dipaparkan di laman ini dapat memberikan manfaat untuk semua...

Monday, 13 February 2017

Fakta Pneumonia

Anda jangan terkejut apabila mengetahui bahawa anda boleh mendapat pneumonia dalam kehidupan seharian anda, seperti di sekolah mahupun di tempat kerja. Selain itu anda juga boleh mendapat pneumonia di hospital. Cuma yang membimbangkan apabila anda sememangnya telah sedia sakit! kerana keadaan akan lebih parah lagi!

Pneumonia terjadi apabila kuman samada bakteria ataupun virus masuk ke dalam paru-paru anda ketika anda bernafas. Anda lebih cenderung untuk mendapat pneumonia selepas anda mengalami kesejukan dan selsema.
Penyakit-penyakit ini menyukarkan paru-paru anda untuk melawan jangkitan, dan ia menjadi lebih mudah untuk serangan pneumonia. Sekiranya anda mengalami penyakit kronik dalam jangkamasa panjang seperti asma, kanser, atau diabetes juga menyebabkan anda cenderung untuk mengidap pneumonia ini.


Simptom pneumonia yang disebabkan bakteria ini biasanya menyerang dengan pantas.

Antaranya :


✔ Demam
✔ Batuk - Berkemungkinan mengalami batuk berkahak. Kebiasaannya kahak disertai dengan warna kuning atau hijau atau disertai dengan darah.
✔ Menggigil

✔ Pernafasan lebih cepat dan sesak
✔ Sakit dada yang teruk ketika batuk dan menarik nafas
✔ Degupan jantung yang cepat
✔ Rasa terlalu letih atau terlalu lemah
✔ Loya dan muntah
✔ Cirit-birit.

Sekiranya anda mengalami gejala ringan, doktor akan mentafsirkan sebagai 'walking pneumonia'.


Simptom 'walking pneumonia' ini biasa pesakit mudah keliru antara sejuk atau selsema yang disebabkan oleh alahan atau perubahan dalam sesuatu musim.

Gejala ini adalah :


☀ Rasa seram sejuk
☀ Sakit kepala
☀ Sakit tekak
☀ Demam ringan
☀ Hilang selera makan
☀ Batuk kering

☀ Kejang dan sakit otot
☀ Bernafas dengan cepat atau terasa sesak

☀ Dan kebiasaannya pesakit akan sedar apabila menghadapi batuk kering dan demam.

ADAKAH ANDA PATUT RISAU???

📌 'Walking peneumonia' mempunyai potensi untuk menjadi wabak dan merebak dengan cepat melalui seseorang itu batuk dan bersin, terutamanya di dalam ruang atau persekitaran yang sesak seperti tempat awam.


📌Dalam kebanyakan kes, apabila 'walking pneumonia' didiagnosis dengan tepat, ianya mudah dirawat menggunakan antibiotik. Akan tetapi perlu ingat bahawa untuk mendapatkan diagnosis yang tepat adalah penting disebabkan antibiotik yang digunakan untuk merawat selsema virus dan pneumonia biasa kemungkinan gagal.

📌 Pesakit yang telah mengidap 'walking pneumonia' biasanya membentuk beberapa imuniti kepada penyakit ini. Jalan terbaik adalah untuk berjumpa dengan doktor meskipun anda telah menjalani rawatan sebelum ini.

TIADA RAWATAN ALTERNATIF? 😧

Untuk kes ini, apabila anda telah disahkan oleh doktor perubatan bahawa anda mengidap pneumonia, ianya boleh dibantu menggunakan terapi akupuntur. Terapi akupuntur akan menguatkan sistem pertahanan tubuh untuk melawan bakteria dan virus yang ada di dalam tubuh. Organ yang terjejas seperti paru-paru akan dikuatkan dari masa ke semasa. Tanya akupunturis anda bagi mendapatkan penjelasan lanjut berkenaan terapi dan proses.

No comments:

Post a Comment