Ahlan Wasahlan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Sebarang pertanyaan, WhatsApp kami di: 011-1181 6929

Selamat Datang ke Blog THIBBUL JAWI HEALTH CENTRE. Semoga maklumat yang dipaparkan di laman ini dapat memberikan manfaat untuk semua...

Thursday, 2 February 2017

KANSER OVARI: 6 TANDA BIASA YANG ANDA TIDAK PERNAH KISAHKebanyakan wanita sering mengabaikan kesejahteraan organ reproduktif mereka. Mereka mengambil jalan mudah dengan menelan pil-pil penahan sakit setiap kali mengalami kekejangan dan kesakitan. Tanpa mereka sedar mereka mengalami tanda-tanda mereka mengidap kanser ovari:


1. SAKIT PINGANGKerap merasakan rasa tidak selesa di bahagian bawah pinggang terutamanya. Rasa kejang, lenguh, ada ketika benar-benar sakit sehingga anda tidak mampu untuk menahannya.

2. KERAP / TIDAK DAPAT MENAHAN MEMBUANG AIR KECIL DENGAN TERGESA-GESA.
Kerap ke tandas untuk membuang air kecil sehingga ada masa ketika tidak mampu menahan walau sekejap. Golongan wanita kerap mensalahtafsir sebagai masalah 'kencing kotor'.3. KELETIHAN YANG MELAMPAUkerap merasa letih meskipun hanya melakukan rutin harian yang ringan.

4. SAKIT DI BAHAGIAN PELVIK


Ada ketika anda merasakan sakit dan tidak selesa di bahagian pinggang diikuti rasa sakit di bahagian pelvik. Kesakitan yang dialami menunjukan ada sesuatu yang memerlukan pemeriksaan dilakukan.

5. SAKIT KETIKA SEKSUAL


 


Aktiviti ketika bersama menyebabkan anda mengalami kesakitan dan pendarahan.

6. HILANG SELERA MAKAN ATAU CEPAT KENYANGKurang selera dan cepat kenyang menyebabkan anda kehilangan berat badan yang cepat. Wanita mudah berpuas hati sekira berlaku penurunan berat badan yang mendadak. Tapi, awas! ini mungkin memberikan amaran kepada tanda-tanda kanser.


No comments:

Post a Comment