Ahlan Wasahlan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Sebarang pertanyaan, WhatsApp kami di: 011-1181 6929

Selamat Datang ke Blog THIBBUL JAWI HEALTH CENTRE. Semoga maklumat yang dipaparkan di laman ini dapat memberikan manfaat untuk semua...

Tuesday, 7 February 2017

RAWAT GOUT ANDA SECARA SEMULAJADI


Gout adalah sejenis Arthritis. Ianya boleh menyerang secara tiba-tiba, kemerahan, rasa kekejangan, bengkak pada sendi, yang kebiasaannya menyerang pangkal ibu jari kaki.
Serangan ini boleh berlaku berulang-ulang, KECUALI gout tersebut dirawat!

Peluang untuk mendapatan gout adalah lebih tingi sekiranya anda :

💣 Mempunyai berat badan yang berlebihan.
💣 Makan terlalu banyak daging dan ikan yang tinggi bahan kimia yang disebut sebagai 'Purin".
💣 Pengambilan alkohol yang berlebihan.
💣 Kerap mengambil ubatan berbentuk diuretik menyumbang kepada gout

Bagaimana cara untuk merawat gout secara semulajadi?


  • Mengambil pemakanan yang sihat dengan menekankan pengambilan sayuran dan buah-buahan. Kurangkan pengambilan lemak dan produk tenusu.
  • Dapatkan masa tidur yang cukup - Mendapatkan tidur yang mengcukupi pada waktu malam adalah sangat baik untuk kesihatan keseluruhan tubuh. Sebagai tambahan, ia juga membantu mengurangkan risiko terjadinya lemak di perut!. 
  • Kurangkan dan kawal stress - Masalah stress adalah keadaan yang biasa pada masa kini. Keadaan ini menyebabkan hormon kortisol meningkat yang juga penyebab meningkatnya peradangan disebabkan sensistiviti tubuh menurun.
  • Melakukan senaman - senaman yang kerap akan menurunkan  leptin dan insulin ke paras yang normal. Penurunan bahan kimia ini akan mengurangkan paras asid urik di dalam aliran darah. Sekiranya pada ketika ini, anda sedang diserang gout, kurangkan senaman dan aktiviti harian bagi mengurangkan kecederaan yang lebih serius di bahagian sendi. 
  • Tingkatkan paras Vitamin D - Banyak kajian mendedahkan kepentingan vitamin D untuk menjaga kesihatan tubuh yang optimum dapat mencegah pelbagai masalah kesihatan seperti diabetis tahap 2, sakit jantung dan kanser. Kajian juga menunjukan bahawa vitamin D memainkan peranan penting dalam mencegah sindrom yang mengarah kepada gout.

No comments:

Post a Comment